Varför är forskningssäkerhet viktigt?
Forskningssäkerheten i Sverige och inom EU behöver stärkas på grund av det försämrade världsläget och en hårdnande global konkurrens om framväxande tekniker.
Med forskningssäkerhet menas att skydda vetenskaplig verksamhet mot missbruk och otillbörlig påverkan från länder utanför EU eller icke-statliga aktörer. Forskning kan medföra risk för illegal överföring av kunskap eller teknik som kan hota EU:s säkerhet.
Forskningssäkerhet är viktigt för att skydda offentliga investeringar i forskning. Det är angeläget att förhindra missbruk av forskningsdata och avancerad teknik som genereras vid universitet och att skydda anställda och studenters säkerhet. Risker kan också innebära etiska eller integritetsrelaterade kränkningar.
Här har vi samlat information för forskare inom akademin om exportkontroll och utländska direktinvesteringar, vilka är viktiga verktyg för att stärka forskningssäkerhet.
ISP:s roll kopplat till forskning
Många forskningsorganisationer behöver känna till flera av de regelverk som ISP arbetar med. Vilka regler gäller för export av olika typer av teknik och fysiska produkter (prototyper, modeller etc.)? Hur klassificeras dessa produkter? När ska hänsyn tas till internationella sanktioner mot specifika länder? Hur är forskningsprojekten finansierade? Vilka är samarbetsorganisationerna?
ISP arbetar med regelverken som rör krigsmateriel, produkter med dubbla användningsområden (PDA), internationella sanktioner och granskning av utländska direktinvesteringar.
Vägledande nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering har tagits fram av Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova på uppdrag av regeringen. ISP är en av de myndigheter som deltagit i arbetet med regeringsuppdraget. Uppdraget har utmynnat i ett förslag om att under 2025 inrätta en nationell stödfunktion som på basis av nationella riktlinjer ska stödja forskarsamhället i genomförande av de nationella riktlinjerna.
Läs mer
Nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering (UHR:s slutrapport) (länk till UHR:s PDF)
Rådsrekommendation om ökad forskningssäkerhet (Fakta-pm om EU-förslag 2023/24:FPM43)