Hur påverkar PDA-regelverket forskningsorganisationer?
Produkter med dubbla användningsområden (PDA) har civil användning men kan även nyttjas för militära ändamål. Det kan gälla koppling till massförstörelsevapen och missiler (eller drönare som kan bära massförstörelsevapen). Begreppet PDA omfattar även programvara och teknik för utveckling av sådana produkter.
Grundregeln är att varor och teknik som förtecknas i bilaga 1 till EU-förordning 2021/821 (som kallas PDA-förordningen) omfattas av exportkontroll.
Förordningen innehåller också en regel som gör att även andra produkter (som inte förtecknas i PDA-förordningens bilaga 1) kan bli föremål för exportkontroll. Denna regel (som ofta benämns internationellt som catch-all) innebär att det för en export kan krävas tillstånd om produkterna är, eller kan vara, avsedda för användning:
- i ett massförstörelsevapenprogram
- militärt i ett land mot vilket det finns ett vapenembargo eller
- som komponent till krigsmateriel som har exporterats från EU utan tillstånd.
Den som har anledning att misstänka export av en produkt som träffas av ovan nämnda kriterier är skyldig att underrätta ISP om detta. Då prövar ISP om tillstånd krävs för den aktuella exporten.
PDA-lagstiftningen ställer tydliga krav vad gäller tekniskt bistånd till gästforskare och utländska doktorander som ska arbeta tillfälligt i Sverige. Tekniskt bistånd kan bli föremål för tillståndsplikt hos ISP om det finns anledning att misstänka att kunskapen som förmedlas kan användas i massförstörelsevapen, för krigsmateriel i ett vapenembargoland eller i strid mot sanktioner.
Men endast om det finns anledning att misstänka att kunskapen som förmedlas används i massförstörelsevapen, för krigsmateriel i ett vapenembargoland eller i strid mot sanktioner är detta en fråga för ISP.
Kontakta oss
Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till:
registrator@isp.se