Gå till huvudinnehåll

Arbetar du med forskning i framkant?

Inom akademin och i forskningsintensiva bolag bedrivs utveckling av spetsteknik som kan ha militära användningsområden och som riskerar att missbrukas om den hamnar i fel händer. Forskning och utveckling kan därför beröras av flera av de regelverk som ISP ansvarar för.

Arbetar du med forskning i framkant i en start-up, deep tech-företag eller inkubator är det viktigt att ha kännedom om de regelverk som gäller för produkter med dubbla användningsområden, krigsmateriel, internationella sanktioner och utländska direktinvesteringar i skyddsvärda områden.

 

Genom att känna till och hantera risker bidrar vi till svensk forskningssäkerhet.

 

Forskningsorganisationers ansvar för att skydda känslig forskning

Forskarens främsta uppgift är att utveckla och förmedla ny teknik och kunskap. Om tekniska framsteg missbrukas av aktörer som utgör ett hot mot Sverige kan det få allvarliga konsekvenser, särskilt som svensk forskning befinner sig i absolut framkant.

 

Det förändrade säkerhetsläget innebär att forskare måste vara medvetna om att känslig forskning hamnat i en het säkerhetspolitisk kontext. Forskningsprojekt förändras över tid vilket innebär att enskilda forskaren kontinuerligt måste utvärdera om deras forskning är skyddsvärd.

 

Internationellt samarbete är forskningens livsluft. Akademisk frihet är en grundläggande förutsättning och viktigt för Sveriges välstånd. Samtidigt innebär det förändrade säkerhetsläget att forskare måste vara medvetna om att känslig forskning hamnat i en het säkerhetspolitisk kontext. Forskningsprojekt förändras över tid vilket innebär att enskilda forskare kontinuerligt måste utvärdera om deras forskning är skyddsvärd. Genom regelverk som syftar till att på ett ansvarsfullt sätt skydda våra mest känsliga spetstekniker bibehålls Sveriges och svenska forskningsorganisationers trovärdighet internationellt.

 

På universitet och högskolor har den enskilde forskaren stort eget ansvar och stor frihet att styra sitt eget arbete i en ofta decentraliserad forskningsorganisation.

 

Detta ställer höga krav på forskningsorganisationens förmåga att förmedla kunskap om regelverk och interna riktlinjer till organisationens alla medarbetare. Riktlinjerna bör uppmana medarbetarna att regelbundet utvärdera forskningsprojekt ur forskningssäkerhetsperspektiv, även avseende frågor om exportkontroll och investering i skyddsvärd teknik.

 

 

Läs mer

Se även EU:s rekommendation om forskningssäkerhet:
Rådets rekommendation om ökad forskningssäkerhet (maj 2024)

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: