Gå till huvudinnehåll

Hur kan forskningsorganisationer säkerställa en god exportkontroll?

Här listas fem viktiga grundprinciper för att bedriva forskning ansvarsfullt och i enlighet med gällande exportkontrollregelverk. Varje forskningsorganisationer bör ta ställning till hur detta ska säkerställas.

  1. Ledningen ska ta ansvar för efterlevnad och ta fram tydliga policyer.

För att säkerställa efterlevnad av exportkontrollregler bör organisationens högsta ledning ta tydlig ställning och integrera exportkontroll i sin verksamhet. Det är viktigt att det finns policyer och riktlinjer som är kända och används av forskare och administrativ personal, så att alla är medvetna om riskerna och vet vart de ska vända sig vid frågor.

 

  1. Känslig forskning ska identifieras och klassificeras.

Vissa forskningsområden, exempelvis AI, autonoma tekniker, bioteknik, kvantteknologi och avancerade material, kan ha både civila och militära tillämpningar. Forskningsorganisationer behöver därför genomföra systematiska riskbedömningar för att identifiera vilka samarbeten och teknologier som kan kräva särskild granskning eller exporttillstånd.

 

  1. Erbjud utbildning och stöd.

För att säkerställa efterlevnad behöver forskare och administrativ personal ha grundläggande kunskap om exportkontrollregelverket. Organisationer bör erbjuda utbildningar och vägledning för att hjälpa anställda att känna igen potentiella risker och veta hur olika forskningsresultat får delas. En tydlig stödfunktion bör finnas för att svara på frågor om exempelvis konferenspresentationer, samarbeten eller spridning av teknisk information.

 

  1. Ta fram tydliga processer för internationella samarbeten.

Forskningsorganisationer bör ha etablerade processer för att granska och godkänna internationella samarbeten, särskilt utanför EU. Det kan handla om att kontrollera samarbetspartners, se över eventuella restriktioner och i vissa fall ansöka om exporttillstånd. Särskild försiktighet bör iakttas vid delning av teknisk information genom e-post, videomöten och internationella konferenser.

 

  1. Skapa trygghet genom dokumentation och uppföljning.

Alla viktiga beslut och riskbedömningar bör dokumenteras för att visa att organisationen följer tillämpliga exportkontrollregler Regelbundna granskningar och uppföljningar hjälper till att identifiera och åtgärda eventuella brister. Genom att kontinuerligt utveckla sina interna efterlevnadsprogram kan forskningsorganisationer säkerställa att deras forskning skyddas och bedrivs på ett ansvarsfullt sätt.

 

Genom att arbeta aktivt med exportkontroll och forskningssäkerhet kan forskningsorganisationer bidra till att skydda både nationella intressen och akademisk integritet. Inom forskningsorganisationer bör det finnas stödfunktioner för exportkontroll och forskningssäkerhet som anställda kan vända sig till. 

 

EU-kommissionen har tagit fram en särskild rekommendation för utformning av ett internt efterlevnadsprogram avseende forskning kopplad till produkter med dubbla användningsområden (PDA). Det är utformat för att hjälpa forskningsorganisationer att utveckla interna efterlevnadsprogram och ger praktisk vägledning för att säkerställa att forskningen följer gällande exportkontrollbestämmelser.

 

 

Läs mer

EU-kommissionens rekommendation om internt efterlevnadsprogram för forskning med PDA: Rekommendation för forskning om PDA - ISP

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du skicka ett e-post till: